Rólam

A nevem Kiss Angelika, pszichológus és személyközpontú tanácsadó vagyok.

A fenti mondat egy nagyon leegyszerűsített leírása a szakmai énemnek. Szeretném valahogy elmesélni, hogy ki is az az Angelika, aki a kétszemélyes helyzetben ott ül Önnel szemben. Segítőként úgy tekintek magamra, mint egy kísérőre. A figyelmem teljes mértékben az Öné. Abban kísérem, ahol épp tart az életében, de ezzel együtt a jelenlétemmel olyan közeget próbálok létrehozni, ami hat a fejlődésre, a változásra, ami inspirál a vágyott lépések megtételére. Induljunk el együtt, hogy Ön végre megérkezhessen oda, ahova szeretne! Nincs kész receptem a változásra, mindenki egyedi utat jár be. Ezért is tud üres talajra esni, ha elárasztanak minket tanácsokkal, megoldási javaslatokkal. Én azért vagyok Ön mellett, hogy az Ön saját, jó válaszai hallhatóvá és láthatóvá váljanak a saját belső kérdéseire.

Pszichológusi munkámban legfontosabb munkaeszközöm a kapcsolat maga. Carl Rogers (aki a személyközpontú pszichológia atyja) szerint egy kliens-terapeuta helyzetben nincs szükség trükkökre, technikákra, mivel maga a kapcsolat az, ami gyógyít. Én ennek a kapcsolatnak a megteremtésén, fenntartásán dolgozom. Továbbá törekszem arra is, hogy a velem szemben ülő személy is kapcsolatban legyen önmagával, mert ez segíti elő a változást.

Tanulmányok

Pszichológusi végzettségemet a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem 2012-ben. Még egyetemista voltam, amikor megismerkedtem a személyközpontú szemlélettel, és 2010-ben kezdtem el ezt a módszerspecifikus képzést, melyet a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület indított. 2016-ban volt a záró vizsgám, és ekkor lettem hivatalosan személyközpontú tanácsadó. Az egyetemi évek rengeteg tudásanyagot és ismeretet adtak, de a szakmai hozzáállásomat ez a személyközpontú képzés formálta meg igazán.

Önismeret

Míg egy festőnek az ecset, addig a pszichológusnak a saját személyisége a munkaeszköze. Az önismeretre úgy tekintek, mint egy élethosszig tartó folyamatra, amivel folyamatosan foglalkozni kell. Még egyetemista voltam, amikor csatlakoztam az első személyközpontú szemléletű, ún. encounter csoporthoz, azóta elkötelezett látogatója vagyok az encounter csoportoknak. Sose számoltam össze, hány száz órányi encounter önismereti csoportélményem van. Egyszer egy ilyen csoportozás alkalmával kaptam felkérést arra egyik vlogger ismerősömtől, hogy meséljem el életem legfontosabb történetét. Ebben a videóban egy fontos találkozás emlékét elevenítem fel, ami szorosan kapcsolódik a szakmai énemhez is.

A csoportos formán kívül jártam már egyéni terápiába is önismereti, életvezetési kérdéseimmel. Ezekre a folyamatokra is hálás szívvel gondolok vissza. Részt vettem még egy 120 órás fókuszolás-orientált önismereti képzésen is, melyet a Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület szervezett. Az önismereten túl fontosnak tartom, hogy folyamatosan szélesítsem a tudásom. Ez is az oka annak, hogy sokféle konferenciára, előadásra szeretek járni, illetve részt venni rövidebb, tematikus képzéseken is.

Önkéntes munkák

Egyetemistaként kerestem azokat a lehetőségeket, amikben megtapasztalhattam magam segítőként. Két jelentős önkéntes munkám volt, ami erősen hatott arra, aki ma vagyok. Elsőévesen kezdtem el dolgozni a budapesti Hospice-házban, ahol másfél-két évig voltam önkéntes segítő. A másik, számomra jelentős önkéntes munkám a „Legjobb vagyok” Tehetségmentoráló Közhasznú Nonprofit Kft.-nél volt, ahol fiatal felnőttek tehetséggondozásával, munkaerő-piaci integrációjának támogatásával foglalkoztunk.

2020 óta a Rogers Központ – Alapítvány az Autonóm Emberért szervezetnél végzek önkéntes munkát. Az alapítványnak szívügye a személyközponzú személet elérhetővé tétele. Csoportokak, eseményeket, rendezvényeket, workshopokat szervezünk, amiben bele lehet kóstolni ebbe a terápiás irányzatba. Legutóbbi nagy projekt, amiben részt vállalok, az 2023 szeptemberében indult. Egy 200 órás tanulócsoportot indítottunk segítők számára. Ez a tanulócsoport arra vállalkozik, hogy a személyközpontú szemlélet keretében dolgozzunk segítői kapcsolatainkon, finomhangoljuk a segítői kompetenciáinkat, viszonyulásunkat segítői szerepünkhöz, segítői feladatainkhoz. A lelkemet tölti, hogy önkéntes lehetek ennél az alapítványnál.

Korábbi munkatapasztalatok

A diplomám megszerzése után dolgoztam pár évig szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal egy szervezetnél, majd ezt követően iskolapszichológus lettem. Ebben a munkakörben egyaránt foglalkoztam általános iskolás gyerekekkel egyéni és csoportos helyzetekben, de felnőttekkel is. Sokrétű tevékenységet folytattam, mivel az iskolapszichológus egy rendszer része, és hidat képez a rendszer minden egysége között (gyerek-szülő-tanár-igazgató-családsegítő-stb.), szem előtt tartva a gyerek érdekeit. Ebből a munkakörből mentem végül szülési szabadságra.

Főbb konferenciák, workshopok, önismereti csoportok

Személyközpontú témában

2010 óta folyamatosan tagja vagyok önismereti személyközpontú csoportoknak (ú.n. encounter csoportoknak)
2011 óta minden nyáron részt veszek a Cross Cultural Communication nevű nemzetközi egy hetes konferencián
2011 óta részt veszek a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület éves, kétnapos konferenciáján.
2014 PCE European Symposium – Európai Személyközpontú konferencián való részvétel
2018 óta részt veszek a Rogers Központ Alapítvány által szervezett Encounter Napok eseményen.
2019 Részvétel a “Fókuszban a kapcsolat – A belső kritikus” személyközpontú továbbképző workshopon.
2023 Részvétel a “Fókuszban a kapcsolat – A terápiás folyamat elakadása a terapeutában” személyközpontú továbbképző workshopon.
2023 őszétől részvevője vagyok az European Network for Person-Centred and Experiential Psychotherapy and Counselling által szervezett nyílt, nemzetközni, online encounter csoportjának.

Egyéb

2015 Részvétel a Magyar Csoport- pszichoterápiás Egyesület által szervezett Pszichoterápiás Hétvégén.
2015 részvétel a Pszichoterápia folyóirat 11. konferenciáján
2021 részvétel a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója által szervezett, „Az LMBTQ+ pszichológia elméleti és gyakorlati alapjai” képzésén.
2024 Részvétel a Magyar Csoport- pszichoterápiás Egyesület által szervezett Civil Csoport Hétvégén.

Gyermekpszichológia témában

2015-ben részt vettem a Vadaskert Alapítvány által tartott „COOL-élés törvényei- szociális készség fejlesztő tréning” című képzésén.
2016-ban részt vettem a Vadaskert Alapítvány által tartott “Az autizmus, autizmus-spektrumzavarok felismerése, terápiás, kognitív viselkedésterápiás és pszicho-edukatív megközelítése a szülők és társ-szakmák együttműködésével” című képzésén.
2016-ban részt vettem az I. Iskolapszichológus Vándorgyűlésén
2017-ben részt vettem a A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely élménypedagógiai alapképzésén

Találkozzunk!

Ha szimpatikusnak találja bemutatkozásomat és szemléletmódomat, és szeretne segítséget, támogatást kapni
kérdéseinek megértéséhez, nehézségeinek leküzdéséhez, bátran keressen fel!

Copyright © 2019- Kiss Angelika | design: Csikai Rita