Online tanácsadás 

Kinek lehet jó az online pszichológus?

Praxisom indulásakor azért vettem fel szolgáltatásaim közé az online tanácsadást, mert sokak számára már akkor sem volt elérhető közelségben pszichológus, és ehhez még külföldre sem kellett menni. Határon belül is voltak/vannak olyan területek, ahol nincs ellátás.

Az online pszichológiai konzultáció sokféle élethelyzetben lehet hasznos, néhány példa ezekből:

  • Átmenetileg olyan betegséggel küzdök, ami a lakásomban tart pár hétre.
  • Külföldön élek, de az anyanyelvemen szeretnék foglalkozni problémáimmal.
  • Várandós/kismama vagyok, nehezemre esik már az utazás.
  • Még a szomszéd településen sem találtam olyan pszichológust, aki tudna fogadni/szimpatikus lenne.
  • Vannak olyan hetek, amikor a munkám végett csak úgy tudom megoldani a részvételt, hogy néha-néha online találkozok a pszichológusommal.
  • Aktuálisan, ha épp otthoni munkavégzésre vagyok kötelezve, vagy korlátozott a kijárás, vagy épp kerülni kell a találkozásokat, akkor online megoldható, hogy elkezdjem/folytassam a pszichológiai konzultációt.

Egy konzultáció alkalmával – ez igaz a személyesre és az online verzióra is – elsődleges törekvés a kapcsolat kialakítása, egy bizalmi légkör létrehozása. Felmerülhet akár Önben is az a kérdés, hogy vajon lehetséges-e ezt megvalósítani online keretek között? Tapasztalatom szerint, és a kutatások is azt bizonyítják, hogy igenis lehetséges. Ennek egyik oka maga a távolság, ugyanis online konzultáció alkalmával nincs jelen az a feszültség, ami egy személyes találkozás velejárója. Másrészt, az otthon kényelme és ismerőssége ad egyfajta biztonságérzetet. Viszont, ez nem általánosítható, van akinek az online konzultáció nagyon idegen. Hallgasson a belső hangra és figyelje meg, hogy mit üzen: szeretnék én ebbe belevágni?

Mire számíthat egy online konzultáció alkalmával?

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mindketten ülünk a saját asztali gépünk/laptopunk/okoskészülékünk előtt. Nézünk egy kijelzőt, ahonnan a másik fél tekint vissza ránk.

Nagyjából ezt láthatja, amikor engem felhív:

Online térben való találkozás is lehet közvetlen, könnyed, esetlen, bensőséges, néha pixeles, felszabadult, megmozgató, nehéz, és még hosszan sorolhatnám. Egy online konzultáció alkalmával is megjelenik az sokszínűség és változatosság, ami a személyes találkozásokat is jellemzi. A munkamódom, szemléletem ugyanolyan, mint személyes találkozások alkalmával. Az ülések is ugyanúgy épülnek fel.

Hol lehet találkozni? Milyen online felületeken?

Az online konzultációra három felületet tudok felajánlani. (Ez a lista akár bővület is, ha épp a technikai feltételek máshol jobbak, vagy ha Önnek lenne ilyen irányú kérése.).  Email-ben, vagy telefonon tudunk egyeztetni arról, hogy melyik lenne Önnek megfelelő.

Skype

kiss.angelika.psy

Ha már van időpontja, akkor elég, ha a a szakmai profilomon rám ír egy üzenetet. Ezt követően már fel tudjuk hívni egymást. Amikor elérkezik a megbeszélt időpontunk, akkor írok Önre egy üzenetet. Ez nagyjából arról szól, hogy én már elérhető vagyok és hívhat nyugodtan. 

Ezt a felületet nem használom egyeztetésre, arra e-mailen és a telefonon van lehetőség.

Messenger

http://facebook.com/kissangelikapsy

Ha már van időpontja, akkor elég ha rám ír egy üzenetet. Ezt követően már fel tudjuk hívni egymást. Amikor elérkezik a megbeszélt időpontunk, akkor írok Önre egy üzenetet. Ez nagyjából arról szól, hogy én már elérhető vagyok és hívhat nyugodtan. 

Nem szükséges bejelölni sem, mivel ezt a szakmai Facebook profilomat csak az online konzultációknak tartom fel. 

Ezt a felületet nem használom egyeztetésre, arra e-mailen és telefonon van lehetőség.

Whereby

A Whereby úgy működik mint egy online rendelő váróval. Nem kell hozzá se külön program, se regisztráció, csak egy link, amint a böngészőjében megnyit. Ha már lesz megbeszélt időpontja, akkor elküldöm Önnek az online rendelőhöz tartozó linket. Arra kattintva egy nevet kell megadnia belépéskor, illetve engedélyeznie kell a böngészőjének a kamera és mikrofon használatot, amikor ezt fel fogja ajánlani. Ha a linkre kattint, akkor a rendszer be fogja Önt engedni egy váróba, ezzel egyidőben “bekopogtat” a rendelő ajtaján. Majd ha mindketten jelen vagyunk, akkor tud belépni az online rendelőbe.

Technikai és környezeti feltételek

A zavartalan online konzultáció érdekében szükségesek a megfelelő technikai- és környezeti feltételek. 

Technikai szempontból szüksége lesz egy stabil internet kapcsolatra. Legjobb, ha egyből vezetékes vonalról érkezik a net számítógépébe, de egy stabil wifi csatlakozás is megfelelő lehet. Ez esetben legyen minél közelebb a wifi router-hez.

Mikrofonnal ellátott fülhallgatót érdemes lehet beszerezni, ugyanis jobban kizárja a külső hangot, nincs visszhang. Az a headset is megfelelő lehet, amit a telefonokhoz szoktak csomagolni. Ezek általában rendelkeznek beépített mikrofonnal és mivel jack végződésük van, ezért jó eséllyel kompatibilisek számítógéppel, telefonnal, tablettel, laptoppal. 

Környezeti feltételek kapcsán érdemes átgondolnia az alábbi kérdéseket:

  • Hol tudnék zavartalanul beszélni abban az egy órában? 
  • Vajon hallótávolságon kívül van az a személy, akiről esetleg beszélni szeretnék? 
  • Elég komfortos nekem az a helyszín, ahol szeretném ezt az egy órát tölteni?
Copyright © 2019- Kiss Angelika | design: Csikai Rita